ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA HIPERTENSIUNII ARTERIALE
17 mai 2021

Hipertensiunea arterială este unul dintre principalii factori care contribuie la mortalitatea de cauză cardiovasculară, atât la nivel global, cât și în țara noastră, unde are o prevalență de 45% în rândul adulților. Doar 30% dintre pacienții tratați pentru hipertensiune arterială în România au, în mod constant, valori controlate, adică sub 140/90 mmHg.

Tema actuală a Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale, marcată în fiecare an pe 17 mai, este « Măsurați-vă tensiunea arterială cu precizie ! Controlați-o ! Trăiți mai mult ! » şi are ca principal obiectiv creşterea nivelului de conștientizare la nivel mondial și măsurarea cât mai corectă și mai precisă a tensiunii arteriale, cu scopul obținerii unui control mai bun.

 Pentru a spori conștientizarea asupra hipertensiunii și a metodelor corecte de măsurare a tensiunii arteriale, există trei componente importante:

(1) stabilirea unor programe de screening comunitar pentru recunoașterea tensiunii arteriale crescute la persoanele cu risc;

(2) promovarea măsurării de rutină a tensiunii arteriale de către profesioniștii din domeniul sănătății;

(3) educația populației pentru automăsurarea tensiunii arteriale la domiciliu.

Vă invităm să parcurgeţi mesajul de informare integral elaborat de către Societatea Română de Hipertensiune Arterială şi Societatea Română de Cardiologie!

COMUNICAT DE PRESĂ

CUM SE MĂSOARĂ CORECT TENSIUNEA ARTERIALĂ?

*Sursa: ESH – Blood Pressure Monitoring https://www.eshonline.org/guidelines/blood-pressure-monitoring/
* Sursa: 2021 European Society of Hypertension practice guidelines for office and out-of-office blood pressure measurement: (https://journals.lww.com/jhypertension/Abstract/9000/2021_European_Society_of_Hypertension_practice.96700.aspx)

MITURI ŞI REALITĂŢI DESPRE HIPERTENSIUNEA ARTERIALĂ!