Bine aţi venit la Societatea Română de Hipertensiune!

Pe acest site veţi găsi informaţii privind Societatea Română de Hipertensiune (prescurtată sub forma SRH), puteţi să vă înscrieţi ca membri ai Societăţii prin completarea unui formular, aflaţi noutăţi despre manifestările ştiinţifice viitoare din ţară şi din afară, dar şi despre colaborarea cu Societăţile de profil europene.

Societatea Română de Hipertensiune Arterială s-a înfiinţat în anul 2011 în baza legii 246/2005 şi potrivit unui statut propriu, având drept membri fondatori pe:

• Prof. Dr. Maria Dorobanţu
• Prof. Dr. Ion-Victor Bruckner
• Prof. Dr. Cezar Macarie
• Prof. Dr. Radu Lichiardopol
• Prof. Dr. Schiller Adalbert

STATUTUL SOCIETATII ROMANE DE HIPERTENSIUNE 

În prezent, Societatea Română de Hipertensiune este afiliată Societăţii Europene de Hipertensiune şi numără peste 1000 de membri activi.

 Începuturile Societăţii Române de Hipertensiune 

Hipertensiunea arterială (HTA) este o problemă de sănătate la nivel mondial. O pătrime din populaţia globului suferă de hipertensiune arterială şi se estimează că cel târziu în anul 2025 numărul indivizilor care vor avea această boală va ajunge la 1,5 miliarde.

În consecinţă HTA este cel mai răspândit factor de risc cardiovascular. Studiile efectuate pe scară largă în ultimile decade au demonstrat posibiltatea de a reduce riscul cardiovascular, în mod specific pe cel al accidentelor vasculare cerebrale, prin controlul riguros al valorilor tensionale.

Prevalenţa HTA în populaţia din România este de 40%, iar controlul tensiunii arteriale la hipertensivii trataţi este de până la 10%. Aceste date trebuie corectate în viitorul apropiat prin politici sanitare adecvate de depistare precoce şi tratament adecvat al acestei patologii.

Societăţile profesionale constituite de medici care au drept obiectiv principal al activităţii lor îngrijirea pacienţilor cu hipertensiune arterială pot contribui în mod substanţial la acest obiectiv.

SRH s-a constituit cu scopul de a reuni medici din specialităţile direct implicate în diagnosticarea şi tratarea hipertensiunii arteriale cum sunt cardiologia, medicina internă, nefrologia, neurologia, endocrinologia, medicina generală sau cea de boli de nutriţie şi diabet.

SRH îşi propune să devină o platformă de comunicare între medicii reprezentanţi ai acestor specialităţi, să dezvolte programe de educaţie medicală continuă pentru îmbunătăţirea nivelului de informare asupra HTA, să iniţieze proiecte de cercetare clinice multicentrice pentru a contribui la progresul ştiinţific în acest domeniu şi, nu în ultimul rând, să participe la demersul de informare a populaţiei cu privire la utilitatea măsurării periodice a tensiunii arteriale şi a tratării corecte a HTA.

Cu scopul de a duce la îndeplinire aceste obiective SRH îşi propune să colaboreze constructiv cu societăţii ştiinţifice din ţară sau internaţionale, precum Societatea Europeană de Hipertensiune Arterială sau Societatea Internaţională de Hipertensiune Arterială.