Comunicat de presă
14 mai, 2021

MESAJ DE CONȘTIENTIZARE
ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA HIPERTENSIUNII ARTERIALE

 Hipertensiunea arterială este unul dintre principalii factori care contribuie la mortalitatea de cauză cardiovasculară, atât la nivel global, cât și în țara noastră, unde are o prevalență de 45% în rândul adulților. Doar 30% dintre pacienții tratați pentru hipertensiune arterială în România au, în mod constant, valori controlate, adică sub 140/90 mmHg.

Tema actuală a Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale, marcată în fiecare an pe 17 mai, este « Măsurați-vă tensiunea arterială cu precizie ! Controlați-o ! Trăiți mai mult ! » şi are ca principal obiectiv creşterea nivelului de conștientizare la nivel mondial și măsurarea cât mai corectă și mai precisă a tensiunii arteriale, cu scopul obținerii unui control mai bun.

Alegerea acestei teme se bazează pe statistici globale care indică faptul că la nivel mondial mai puțin de 50% dintre adulții cu hipertensiune (TA sistolică ≥140 mm Hg, TA diastolică ≥90 mm Hg, sau tratament antihipertensiv) sunt conştienți de faptul că au valori tensionale crescute. În rândul anumitor categorii de indivizi, gradul de conștientizare este foarte scăzut, ajungând chiar la procente sub 10%.  Pentru a spori conștientizarea asupra hipertensiunii și a metodelor corecte de măsurare a tensiunii arteriale, există trei componente importante: (1) stabilirea unor programe de screening comunitar pentru recunoașterea tensiunii arteriale crescute la persoanele cu risc;(2) promovarea măsurării de rutină a tensiunii arteriale de către profesioniștii din domeniul sănătății;(3) educația populației pentru automăsurarea tensiunii arteriale la domiciliu.

               Hipertensiunea arterială este responsabilă, prin complicațiile sale, de 45% din totalul deceselor cauzate de boli cardiovasculare și de 51% din decesele cauzate de accidentele vasculare cerebrale, acestea reprezentând cele mai importante cauze de morbiditate și mortalitate la nivel mondial.

Scăderea valorilor tensionale și menținerea sub control a TA salvează vieți!

Estimăm că prin creșterea nivelului de conștientizare a ceea ce înseamnă hipertensiune arterială și prin îmbunătățirea modalităților de măsurare a tensiunii arteriale, am putea controla mai bine această “pandemie cardiovasculară”, reducând până în anul 2025 cu până la 25% din cazurile actuale de hipertensiune necontrolată.

NOTE PENTRU EDITORI:

  1. Cum se măsoară corect tensiunea arterială ?
  2. Cum se ține sub control tensiunea arterială ?

 

CUM SE MĂSOARĂ CORECT TENSIUNEA ARTERIALĂ?

Societatea Europeană de Hipertensiune a publicat recent un ghid practic pentru măsurarea corectă a tensiunii arteriale, inclusiv pentru automăsurarea la domiciliu. Aceasta din urmă a căpătat în ultimii ani importanţă crescândă pentru conştientizarea bolii şi creşterea aderenţei la tratament.

Tensiunea arterială se poate măsura folosind o gamă variată de dispozitive: manuale, cum este clasicul tensiometru medical, sau automate. Cele automate pot fi fixe, asemenea celor din spitale şi farmacii, sau portabile, de mici dimensiuni, accesibile pentru a fi procurate şi utilizate la domiciliu. Trebuie să avem însă în vedere alegerea dispozitivelor validate și importanța calibrării corecte a acestora.

Tensiunea arterială se măsoară corect în poziție sezândă, la oricare dintre brațe (ideal la ambele pentru inceput, ulterior se alege un braț, cel cu tensiunea mai mare dacă sunt diferențe).

Trebuie să vă asigurați că sunteți relaxat în momentul măsurătorii și că au trecut minim 15 minute de la un efort fizic mai intens. Rezultatul, cele două numere obținute, tensiunea arterială sistolică și tensiunea arterială diastolică, nu trebuie să depășească valorile de 130 și de 85 milimetri coloană de mercur pentru a vă încadra la valori normale.

 

Cele 10 reguli pentru măsurarea corectă a tensiunii arteriale

  1. Odihniţi-vă minim 5 minute înainte de a vă măsura tensiunea;
  2. Nu consumaţi nicotină sau cafea cu cel puțin o oră anterior măsurării;
  3. Nu măsuraţi tensiunea când simţiţi nevoia de a urina. Vezica plină poate duce la creşterea valorilor tensionale cu aprox. 10 mmHg;
  4. Măsurătoarea se face în poziție așezată, cu spatele drept și picioarele sprijinite pe podea, la nivelul brațului neacoperit de imbracaminte;
  5. Manşeta se poziţionează automat pe braţ la înălţimea corectă, la nivelul inimii, cu membrul superior sprijinit pe masă. Daca sunteți în situația de a folosi un tensiometru pentru încheietura mâinii (multe dintre acestea nu sunt validate însă), țineți manșeta în timpul măsurătorii de asemenea la nivelul inimii;
  6. Nu vorbiţi şi nu vă mişcaţi în timpul măsurării. Vorbitul creşte valorile măsurate cu aprox. 6 – 7 mmHg;
  7. Efectuați două măsurători, așteptând cel puțin un minut intre ele, pentru ca presiunea din vase să revină la starea iniţială, permiţând repetarea măsurării;
  8. Notaţi valorile măsurate în carnetul personal de monitorizare a tensiunii arteriale; împreună cu aceste valori, scrieţi în carnet şi medicamentele administrate, specificând data şi ora;
  9. Măsuraţi-vă cu regularitate tensiunea arterială. Chiar dacă valorile s-au îmbunătăţit, acestea trebuie controlate în continuare!
  10. Măsuraţi tensiunea arterială la aproximativ aceeaşi oră în fiecare zi.

 

***

  CUM PUTEM ŢINE SUB CONTROL TENSIUNEA ARTERIALĂ?

Stilul de viață are o importanță deosebită în prevenirea și tratarea hipertensiunii arteriale.  Obezitatea, sedentarismul, excesul de sare, alimentația bogată în alimente procesate și cu un conținut ridicat de grăsimi, alcoolul și tutunul sunt printre principalele cauze ale unei tensiuni arteriale crescute.

Modificările stilului de viață prin care oricine își poate îmbunătăți tensiunea arterială includ:

  • Menţinerea sau aducerea greutăţii la un nivel optim, controlul aportului caloric;
  • Reducerea grăsimilor monosaturate din alimentație;
  • Reducerea conținutului de sare în dietă;
  • Activitatea fizică regulată;
  • Reducerea consumului de alcool;
  • Renunțarea definitivă la fumat.

Mai multe informații despre hipertensiunea arterială și, implicit, despre bolile cardiovasculare sunt disponibile pe:

www.cardioportal.ro

www.societate-hipertensiune.ro

***