Cu cea mai adâncă durere, regretăm să anunțăm trecerea la cele veșnice a marelui Profesor Alberto Zanchetti.

A fost luptătorul principal împotriva hipertensiunii arteriale, numele său fiind egal cu Societatea Europeană de Hipertensiune, a cărei întemeiere i se datorează. A fost organizatorul primelor nouă întâlniri europene privind hipertensiunea ale Societății Internaționale de Hipertensiune (între 1983-1999), lucru care a condus la necesitatea creării unei Societăți Europene de Hipertensiune (24 februarie 1989), afiliată Societății Iternaționale de Hipertensiune.

A făcut parte din comitetele Ghidurilor Organizației Mondiale a Sănătății și Societății Internaționale de Hipertensiune încă de la înființare.

De asemenea, a coordonat Comitetul de redactare a Ghidurilor pentru managementul hipertensiunii arteriale și a fost membru al Grupului operativ responsabil pentru Ghidurile din 2007 și membru coordonator al grupului operativ al Societății Europene de Hipertensiune arterială-Societatea Europeană de Cardiologie care a pregătit ediția 2013 a Ghidurilor ESH-ESC. A fost, de asemenea, membru al Grupului de lucru care a pregătit Ghidurile ESC-ESH din 2018.

Societatea Română de Hipertensiune are un profund respect față de profesorul Alberto Zanchetti, care ne-a acordat sprijin continuu de la fondare (2011) până în prezent.

Profesorul Alberto Zanchetti ne-a făcut onoarea de a deveni Doctor Honoris Causa al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” în 2014.

Ne-a onorat cu prezența la fiecare Congres al RSH de la primul, în 2012, până acum, mărind valorarea științifică a Congreselor noastre. Ar fi trebuit să prezinte o prelegere cu tema „Tratamentul antihipertensiv: trecut, prezent și viitor” în sesiunea dedicată Ghidurilor ESH-ESC privind hipertensiunea arterială din 2018 în cadrul următorului nostru Congres din octombrie, dar, în schimb, vom păstra un moment de reculegere în amintirea domniei sale.

Fie ca Domnul Să-l primească la El pentru tot binele pe care l-a făcut oamenilor prin realizările sale profesionale ce-i vor supraviețui.

Odihnește-te în pace, dragul nostru Profesor!

Vom încerca să menținem vie munca dumneavoastră de o viață,

Prof. Dr. Maria Dorobanțu,
Președinte Societatea Română de Hipertensiune