COMUNICAT

În zilele de 19-21 noiembrie 2020 s-a desfăşurat Congresul Societăţii Române de Hipertensiune Arterială din România. Pentru cea de a 6-a ediţie a acestui Congres, care este prima realizată în spaţiul virtual, am ales drept motto o afirmaţie atribuită lui Heraclit: “singura constantă din viaţă este schimbarea”. Ea ne arată că viaţa poate merge înainte, dar în forme şi dimensiuni modificate, iar noi trebuie să ne adaptam la noua ei matcă. Tehnologia de comunicare digitală va face de acum parte din viitorul nostru.

HTA reprezintă o temă vastă de discuţie, care uneşte medici din foarte multe specialităţi. Avem bucuria de a preciza că, deşi anul acesta congresul SRH s-a desfăşurat online, a beneficiat de 1640 de participanţi. Credem că ediţia de anul acesta a generat atât de mult interes prin temele abordate şi prin implicarea unor mari personalităţi care au acceptat să ne onoreze cu contribuţia lor la realizarea acestui eveniment, printre care prof. Maciaj Tomaszewski – preşedintele Societăţii Internaţionale de Hipertensiune Arterială, prof. Bogdan Popescu – preşedintele Societăţii Române de Cardiologie, prof. Gabriela Roman – preşedintele Federaţiei Române de Diabet. Peste 30 de lectori români şi 6 din afara ţării au discutat în 10 sesiuni ştiinţifice despre hipertensiunea arterială şi stilul de viaţă, despre forme particulare de hipertensiune arterială, precum cele din maladia neoplazică sau cele asociate cu hipotensiune arterială, despre cronoterapie şi aderenţa evaluată obiectiv în practica medicală, despre noua abordare a urgenţelor hipertensive, despre mecanisme patogenice emergente în această boală precum cele legate de stress, variabilitate de tensiune arterială sau rigiditate arterială, despre relaţia dintre hipertensiunea arterială şi obezitate sau alte comorbidităţi.

Mulţumim companiilor farmaceutice care au susţinut această manifestare ştiinţifică şi, nu in ultimul rând, companiilor Media Med Publicis şi Valmar Media Global– care au asigurat suportul logistic şi derularea în condiţii tehnice foarte bune a evenimentului.

Tuturor participanţilor le suntem recunoscători pentru încrederea acordată!

Coordonatori ştiinţifici:
Prof. Dr. Doina Dimulescu
Conf. Dr. Roxana Oana Darabont
Prof. Dr. Maria Dorobanţu