Societatea Română de Hipertensiune (SRH) a demarat vineri, 2 nov. 2012, la Pitești, primul modul al Cursului național de Management al Bolnavului hipertensiv – Actualități în diagnostic și Tratament (COMBAT), directorul cursului fiind Doamna Profesor Maria Dorobanțu, președintele SRH. Acestă inițiativă ambițioasă a SRH va prezenta pînă în iunie 2013, când proiectul se încheie, cele mai noi date de diagnostic și tratament în hipertensiunea arterială privite prin prisma diverselor specialități implicate în managementul HTA (medicină de familie, cardiologie, medicină internă, nefrologie, diabetologie, neurologie și ginecologie). Cursul prezintă un pronunțat caracter practic, incluzând numeroase prezentări de caz și exemplificări de metode diagnostice, oferind baza unor dezbateri privind managementul optim al bolnavilor hipertensivi în situații clinice diferite.

 

Cursul inaugural de la Pitești s-a adresat medicilor din specialitățile mai sus amintite din zona Sud, definită de SRH ca având în componență județele Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița și Prahova. Nucleul de inițiativă regional Sud al SRH își are în prezent sediul la Pitești, coordonatoare fiind Dna Dr. Maria Vasilescu (internist, mariacvasilescu@gmail.com), iar membri fiind Dr. Radu Trîmbițaș (cardiolog, radu.trimbitas@gmail.com), Dr. Augustin Batis (pediatru, augustin.batis@gmail.com) și Dr. Paul Gusbeth-Tatomir (nefrolog, paulgusbeth@yahoo.com). Se așteaptă întregirea acestui nucleu Sud cu medici activi și interesați în promovarea și dezvoltarea diverselor proiecte ale SRH – vezi și pagina de web a societății: www.societate-hipertensiune.ro.

Primul curs național C.O.M.B.A.T., desfășurat în aula Universității Constantin Brâncoveanu, s-a bucurat de o prezență numeroasă, cuprinzând 210 medici.

In debutul cursului, Dna Prof. Dr. Maria Dorobanțu a prezentat principalele scopuri ale cursului național C.O.M.B.A.T., invitând la o dezbatere vie și împărtășirea experiențelor proprii ale audienței privind diagnosticul și tratamentul cazurilor dificile de HTA. Prima secțiune a cuprins prezentarea Tehnicilor actuale de măsurare ale tensiunii arteriale și Semnificația variabilității tensiunii arterialeDr. Paul Gusbeth-Tatomir a prezentat 2 cazuri în care monitorizarea automată ambulatorie a tensiunii arteriale (MAATA) a contrazis măsurătorile de cabinet ale TA: un caz cu o componentă severă de „halat alb”, un altul cu HTA severă nocturnă.

 

Pornind de la aceste cazuri, Dna Șef lucr. Roxana Darabonț a dezvoltat definiția, metodologia, indicațiile MAATA în raport cu celelalte tehnici de măsurare ale TA, precum și semnificația prognostică a datelor obținute prin monitorizarea automată a TA. In continuare, dr. Radu Trîmbițaș a prezentat un caz de variabilitate importantă a TA măsurate în cabinet și apoi prin MAATA. Comentariul expertului la acest caz a fost oferit de Dna Prof. Dr. Maria Dorobanțu, care a discutat evaluarea optimă a variabilității mari a TA, semnificațiile prognostice ale acestui parametru relativ puțin folosit pînă de curînd, precum și terapiile adecvate de corectare ale acestei anomalii. In finalul sesiunii, Dna Dr. Oana Tăutu a ilustrat diverse situații în care MAATA, inadecvat numită Holter, a dus la un diagnostic adecvat al bolii hipertensive: HTA de halat alb, HTA mascată, profilul nictemeral anormal, vîrful tensional matinal, controlul insuficient al TA prin medicație etc.

 

A doua sesiune a dimineții a fost consacrată relației dintre Hipertensiunea arterială și diabetul zaharat. Dna Dr. Maria Vasilescu a prezentat un caz dificil de HTA severă, cu complicații acute, însoțită de nefropatie diabetică, nefropatie ischemică și reducerea acută a funcției renale. In continuare, Dr. Paul Gusbeth-Tatomir a comentat managementul optim ale acestui caz în ambulator, insistînd asupra evaluării corecte a funcției renale și a proteinuriei, precum și a medicației optime care să realizeze un echilibru între controlul optim al TA și menținerea funcției renale/reducerea proteinuriei. Dr. Viorica Bumbea a prezentat apoi un caz de control tensional insuficient al unui pacient diabetic cu insuficiență renală cronică  terminală, la care inițierea hemodializei a dus la controlul volemic și tensional adecvat. Cazul a fost comentat de Dna Dr. Luminița Ardelean, care a prezentat contribuția tehnicilor extracorporeale de epurare a compușilor uremici la controlul HTA la diabetici.

 

Sesiunea de după-amiază a început cu secțiunea Hipertensiunea arterială și boala cerebrovasculară. Dna Dr. Iulia Nicolescu a prezentat un caz de accident vascular cerebral (AVC) ischemic la un pacient hipertensiv, în timp ce Dr. Mihai Vasile a comentat ca expert HTA ca factor de risc pentru AVC, tratamentul HTA în faza acută și pe termen lung în AVC ischemic. In continuare, Dr. Nicolescu a ilustrat un caz de AVC hemoragic la un pacient hipertensiv, în timp de Dr. Vasile a comentat necesitatea unei abordări diferențiate în AVC, funcție de caracterul hemoragic versusaccidentul ischemic, în ceea ce privește reducerea acută a TA. Utilizarea medicației antihipertensive optime în aceste situații radical diferite au suscitat numeroase discuții între speakeri și audiență.

 

Ultima secțiune a fost dedicată Hipertensiunii arteriale în sarcinăDr. Radu Trîmbițaș a prezentat un caz de HTA preexistentă sarcinii și principalele probleme clinice puse de către apariția sarcinii în ceea ce privește managementul oprim al HTA. Prof. Dr. Decebal Hudiță a comentat, în calitate de expert, din perspectiva ginecologului, atitudinea față de mamă și făt, în situațiile de HTA preexistentă sarcinii, HTA indusă de sarcină, preeclampsie și eclampsie. Cazurile complicate necesită o conlucrare optimă a ginecologului, cardiologului, intensivistului și a medicului de familie.

 

In încheiere, Directorul cursului, Prof. Dr. Dorobanțu a apreciat caracterul viu și interactiv al cazurilor și discuțiilor experților, insistând asupra interdisciplinaritățiidiagnosticului și managementului adecvat al hipertensiunii arteriale.

 

Organizatorii acestui prim curs au fost Societatea Română de Hipertensiune, Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, și Colegiul Medicilor din România – filiala Argeș, cu sprijinul Centrului Medical Doctor Luca din Pitești. Partenerii COMBAT sunt Servier Pharma și Pfizer Cardiology, printr-un sprijin consistent, nerestricționat în ceea privește conținutul științific al manifestării. Managementul logistic al evenimentului a fost asigurat de către Sănătatea Press GroupParteneri media strategici au fost Sănătatea TVComunicateMedicale.roși Revista Hipocrate România.

Următoarele module regionale ale cursului național COMBAT vor avea loc la:

 

  • București (18 ianuarie 2013)
  • Craiova (15 februarie 2013)
  • Covasna (22 februarie 2013)
  • Bacău (15 martie 2013)
  • Baia Mare (29 martie 2013)
  • Timișoara (31 mai 2013)
  • Constanța (7 iunie 2013)

 

Pentru mai multe detalii vă invităm să vizitaţi şi site-ul: www.societate-hipertensiune.ro
Vă rugăm să adresați întrebările / comentariile dvs. pe adresa  srhipertensiune@gmail.com