Prof. univ. dr. Maria Dorobanțu, membru corespondent al Academiei Române, a fost aleasă recent în onoranta funcție de președintă a Grupului Consultativ Regional Europa (RAG Europe) din cadrul Societății Internaționale de Hipertensiune (ISH Europe Regional Advisory Group)Mandatul va avea o durată de ani și se va desfășura în perioada 2024-2026.

Țările din Grupul Europa al Societății Internaționale de Hipertensiune sunt: Albania, Andora, Armenia, Austria, Azerbadjan, Belarus, Belgia, Bosnia și Herzegovina, Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Georgia, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Israel, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Monaco, Muntenegru, Olanda, Macedonia de Nord, Norvegia, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, România, Federația Rusă, San Marino, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveția, Turcia, Ucraina, Marea Britanie.

Societatea Internațională de Hipertensiune a constituit la nivelul întregii lumi șase grupuri regionale: Africa, cele două Americi, Asia Pacific, Europa, Orientul Mijlociu și Africa de Nord, Asia de Sud și Centrală, având ca scop reprezentarea societății la nivelul fiecărei regiuni.

Aceste grupuri consultative la nivel regional au fost înființate pentru ca Societatea Internațională de Hipertensiune să fie permanent informată despre problemele specifice fiecărei zone a lumii, pentru a încuraja și spori educația, buna practică clinică și cercetarea biomedicală în domeniul hipertensiunii arteriale și al bolilor cardiovasculare asociate.

Recunoscută la nivel internațional pentru performanța profesională, prof. Maria Dorobanțu este membru în American College of Cardiology și în Academia de Științe din New York, iar din anul 2022 membru asociat al Academiei Naționale de Medicină din Franța, statut ce echivalează cu membru titular. În anul 2023 a fost aleasă al Academiei Europaea, prestigioasă instituție care reunește personalități de excepție ale științelor și artelor din întreaga lume.

Academia Română – Comunicare și imagine