SRH
GRUPURI
DE LUCRU
NUCLEE SRH
GHIDURI ŞI
RECOMANDĂRI
CAMPANII PROIECTE EVENIMENTE PACIENŢI E-LEARNING PUBLICAŢII NOUTĂŢI PRESĂ
Transplantul Medular in Romania: Realitati si Perspective de Viitor | Primul Congres National al Societatii Romane de Transplant Medular a inceput | Femeile si Diabetul, tema campaniei din 2017 a Zilei Mondiale de lupta impotriva Diabetului | 14 iunie 2017, Ziua Mondiala a Donatorului de Sange | Studiu: Romanii constientizeaza pericolele legate de fumatul activ si pasiv si solicita politici clare de reducere a consumului | Conf. dr. Diana Loreta Paun, Administratia Prezidentiala: „Avem nevoie de un cadru care sa prioritizeze pacientii” | Raport: Pacientii cu cancer, mai expusi riscurilor comertului ilegal de medicamente | A inceput Primul Congres de Podiatrie din Romania! | Romania celebreaza Ziua Mondiala fara Tutun | Ziua Internationala a Sclerozei Multiple – sprijin si incurajare pentru pacientii din Romania |
Vezi continutul multimedia

Simpozion Regional de HTA la Piteşti

In data de 24 aprilie 2014 a avut loc, la iniţiativa Nucleului Sud al Societăţii Române de Hipertensiune (SRH), cea de-a IV-a ediţie a Simpozionului Regional „Actualităţi în diagnosticul şi tratamentul hipertensiunii arteriale. De la studii la practica medicală curentă.” Manifestarea a fost organizată de SRH împreună cu Societatea Română de Nefrologie (SRN), Centrul Medical „Doctor Luca” din Piteşti şi Fundaţia „Luke Society România”. Companiile Abbvie, Servier Pharma (sponsori de aur) si Pfizer Cardiology (sponsor de argint) au sprijinit evenimentul fără restricţii în ceea ce priveşte conţinutul ştiinţific.

In debutul manifestării, doamna Profesor Dr. Maria Dorobanţu, Preşedintele SRH, a prezentat bogata activitate ştiinţifică şi educaţională a Societăţii din ultimul an. In continuare, Dna Profesor Dorobanţu a discutat „Ce este nou în diagnosticul şi tratamentul hipertensiunii arteriale”, insistînd asupra comparaţiei dintre ghidul european de hipertensiune ESH-ESC (2013) şi mai recentul ghid american al Joint National Committee 8. Conferinţa s-a axat pe necesitatea diagnosticului corect al HTA de către medicul clinician, în particular de către medicul de familie, precum şi pe utilizarea unui algoritm de tratament raţional şi individualizat al bolii hipertensive.

Profesor Dr. Eugen Moţa( Past President al SRN, UMF Craiova) a susţinut conferinţa „Boala cronică de rinichi (BCR) – noua epidemie a secolului XXI”. BCR reprezintă o entitate patologică facil de diagnosticat, însă subdiagnosticată în lume şi în România, deşi afectează cel puţin 10% din populaţa adultă. Profesorul Moţa a insistat asupra modalităţilor de diagnostic precoce al BCR diabetice şi non-diabetice, utilizînd raportul albuminurie/creatininurie.

Profesor Dr. Mircea Penescu (Vice-preşedinte al SRN, manager al Spitalului Clinic de Nefrologie „Carol Davila” Bucureşti) a vorbit în continuare despre „Rinichiul – cauză şi victimă a hipertensiunii arteriale”. Profesorul Penescu a prezentat în detaliu mecanismele prin care rinichiul determină sau contribuie la geneza HTA. In continuare, vorbitorul a insistat asupra nefropatiei hipertensive (nefroangiosclerozei), o cauză majoră de insuficienţă renală cronică terminală datorată HTA esenţiale cu evoluţie severă şi/sau îndelungată.

Dr. Paul Gusbeth-Tatomir (Piteşti, membru al Nucleului Sud al SRH) a prezentat rolul vitaminei D şi a analogilor în boala cardiovasculară (în particular în HTA) şi în boala cronică de rinichi. Simpozionul s-a încheiat cu conferinţa privind un fenomen foarte răspîndit şi deseori ignorat în boala hipertensivă „Non-aderenţa la tratamentul antihipertensiv. De ce nu ne ascultă pacienţii şi ce e de făcut?”.

Manifestarea s-a bucurat de prezenţa a peste 150 de medici argeşeni, dar şi din alte judeţe ale zonei Sud, fiind foarte apreciată de către participanţi, în majoritate medici de familie, dar şi numeroşi reprezentanţi ai disciplinelor medicale. Următoarea ediţie a simpozionului va avea loc aprilie 2015.

Medicii practicieni care doresc să se implice în activitatea Nucleului Sud al SRH se pot adresa Dnei Dr. Maria Vasilescu (coordonator al nucleului, mariacvasilescu@gmail.com) sau Drului Paul Gusbeth-Tatomir (paulgusbeth@yahoo.com).


Sephar III

evenimente Sanatatea TV