SRH
GRUPURI
DE LUCRU
NUCLEE SRH
GHIDURI ŞI
RECOMANDĂRI
CAMPANII PROIECTE EVENIMENTE PACIENŢI E-LEARNING PUBLICAŢII NOUTĂŢI PRESĂ
MS: A fost finalizat procesul de achizitie a vaccinului pneumococic conjugat cu 13 valente | Parintii trebuie sa acorde o atentie deosebita instalarii in masini a scaunelor pentru copii | Studiu: 56% dintre persoanele cu obezitate sar peste micul dejun | OMS incurajeaza alaptarea la san si atrage atentia asupra beneficiilor cognitive pe care aceasta le are | OMS a lansat o noua platforma de e-learning | Masuri propuse privind reducerea birocratiei din cadrul sistemului de sanatate | Proiectul Legii vaccinarii obligatorii a fost adoptat de Guvern | Colegiul Medicilor din Romania lanseaza Campania „Stop diagnostic pe net! Mergi la cabinet!” | SNMF: O mare parte dintre parintii sceptici au inteles pericolul la care isi expun copiii nevaccinandu-i | Campanie de donare de sange in Bucuresti |
Vezi continutul multimedia

Simpozion Regional de HTA la Piteşti

In data de 24 aprilie 2014 a avut loc, la iniţiativa Nucleului Sud al Societăţii Române de Hipertensiune (SRH), cea de-a IV-a ediţie a Simpozionului Regional „Actualităţi în diagnosticul şi tratamentul hipertensiunii arteriale. De la studii la practica medicală curentă.” Manifestarea a fost organizată de SRH împreună cu Societatea Română de Nefrologie (SRN), Centrul Medical „Doctor Luca” din Piteşti şi Fundaţia „Luke Society România”. Companiile Abbvie, Servier Pharma (sponsori de aur) si Pfizer Cardiology (sponsor de argint) au sprijinit evenimentul fără restricţii în ceea ce priveşte conţinutul ştiinţific.

In debutul manifestării, doamna Profesor Dr. Maria Dorobanţu, Preşedintele SRH, a prezentat bogata activitate ştiinţifică şi educaţională a Societăţii din ultimul an. In continuare, Dna Profesor Dorobanţu a discutat „Ce este nou în diagnosticul şi tratamentul hipertensiunii arteriale”, insistînd asupra comparaţiei dintre ghidul european de hipertensiune ESH-ESC (2013) şi mai recentul ghid american al Joint National Committee 8. Conferinţa s-a axat pe necesitatea diagnosticului corect al HTA de către medicul clinician, în particular de către medicul de familie, precum şi pe utilizarea unui algoritm de tratament raţional şi individualizat al bolii hipertensive.

Profesor Dr. Eugen Moţa( Past President al SRN, UMF Craiova) a susţinut conferinţa „Boala cronică de rinichi (BCR) – noua epidemie a secolului XXI”. BCR reprezintă o entitate patologică facil de diagnosticat, însă subdiagnosticată în lume şi în România, deşi afectează cel puţin 10% din populaţa adultă. Profesorul Moţa a insistat asupra modalităţilor de diagnostic precoce al BCR diabetice şi non-diabetice, utilizînd raportul albuminurie/creatininurie.

Profesor Dr. Mircea Penescu (Vice-preşedinte al SRN, manager al Spitalului Clinic de Nefrologie „Carol Davila” Bucureşti) a vorbit în continuare despre „Rinichiul – cauză şi victimă a hipertensiunii arteriale”. Profesorul Penescu a prezentat în detaliu mecanismele prin care rinichiul determină sau contribuie la geneza HTA. In continuare, vorbitorul a insistat asupra nefropatiei hipertensive (nefroangiosclerozei), o cauză majoră de insuficienţă renală cronică terminală datorată HTA esenţiale cu evoluţie severă şi/sau îndelungată.

Dr. Paul Gusbeth-Tatomir (Piteşti, membru al Nucleului Sud al SRH) a prezentat rolul vitaminei D şi a analogilor în boala cardiovasculară (în particular în HTA) şi în boala cronică de rinichi. Simpozionul s-a încheiat cu conferinţa privind un fenomen foarte răspîndit şi deseori ignorat în boala hipertensivă „Non-aderenţa la tratamentul antihipertensiv. De ce nu ne ascultă pacienţii şi ce e de făcut?”.

Manifestarea s-a bucurat de prezenţa a peste 150 de medici argeşeni, dar şi din alte judeţe ale zonei Sud, fiind foarte apreciată de către participanţi, în majoritate medici de familie, dar şi numeroşi reprezentanţi ai disciplinelor medicale. Următoarea ediţie a simpozionului va avea loc aprilie 2015.

Medicii practicieni care doresc să se implice în activitatea Nucleului Sud al SRH se pot adresa Dnei Dr. Maria Vasilescu (coordonator al nucleului, mariacvasilescu@gmail.com) sau Drului Paul Gusbeth-Tatomir (paulgusbeth@yahoo.com).


Sephar III

evenimente Sanatatea TV